Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával! Adószámunk: 18886250-1-18
tovább

Kapcsolat

UNICORNIS Egészségforrás Alapítvány

9771 Balogunyom,
Arany János utca 21.
Telefon:
+36-30/4135-803
E-mail:
gyorgypalevi@gmail.com
Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával! Adószámunk: 18886250-1-18
tovább

Kapcsolat

UNICORNIS Egészségforrás Alapítvány

9771 Balogunyom,
Arany János utca 21.
Telefon:
+36-30/4135-803
E-mail:
gyorgypalevi@gmail.com
Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával! Adószámunk: 18886250-1-18
tovább

Kapcsolat

UNICORNIS Egészségforrás Alapítvány

9771 Balogunyom,
Arany János utca 21.
Telefon:
+36-30/4135-803
E-mail:
gyorgypalevi@gmail.com

Történetünk

Az idén 21 éves UNICORNIS Egészségforrás Alapítvány 1997. február 28-án alakult, de történetünk sokkal korábban kezdődött. 9 éves koromban kezdtem lovagolni Szombathelyen, Makkos Vili bácsi keze alatt, majd díjugratóként versenyeztem, ahol kitűnő lovam, Savaria kiváló eredményekhez segített. Az Egészségügyi Szakközépiskola után az Egészségügyi Főiskola Gyógytornászképző Szakán végeztem, és 1980-ban gyermekekkel, főleg fogyatékosokkal kezdtem foglalkozni. Közben abbahagytam a lovaglást, mígnem egyszer a TV-ben láttam egy riportot a Gézengúz Alapítványról, akik a gyógytornát gyógyúszásal és lovasterápiával egészítették ki. Úgy éreztem, itt az ideje, hogy előszedjem és leporoljam lovastudásomat.

Annál is inkább, mert a kórházban, ahol dolgoztam, kezdett elviselhetetlen lenni számomra a betegek számának növekedése, a futószalagmunka. Néhány kollégámmal és férjemmel (aki lovas edző), egy vállalkozás keretein belül megteremtettük a gyógytorna mellett a gyógyúszás és a lovasterápia feltételeit. Először kölcsönlovakon kezdtük Lukácsházán, Szombathelytől 11 km-re, ahová a szülők maguk hordták lelkes csemetéiket, mert szinte kivétel nélkül minden gyermeknek nagy élményt jelentett a lovak közelsége. Köszönet illeti Boros Kálmánt azért, hogy lovát, Szinyórát rendelkezésünkre bocsátotta. Rajta próbálgattuk, hogy mi is az a lovasterápia, hogyan is hat. A külföldről ellesett gyakorlatot próbáltuk ötvözni saját szakmai tapasztalatainkkal. Ezek az első próbálkozásaink egy lovon való tornához hasonlítottak, minden különösebb tervezés és nyomonkövetés nélkül, de az, hogy a gyerekek örömmel jártak hozzánk, és mozgásuk, egyensúlyérzékük javult, arra ösztönzött minket, hogy továbblépjünk.

Ekkor vásároltuk első saját lovunkat, Leilát, aki nagy türelemmel szolgálta gyermekeinket. Innét már egyenes út vezetett odáig, hogy kettő, majd négy lovunk lett.

Létrehoztuk az UNICORNIS Egészségforrás Alapítványt, mert tevékenységünknek ez a szervezeti forma felelt meg legjobban. Végigjártunk néhány bértartást (Szombathely, Söpte), a lovaglás mellé megtanultuk a lótartás, a lókiképzés fortélyait, és megérlelődött bennünk az, hogy önálló lovasközpontunk legyen.

Ez a vágyunk 1999 nyarán valósulhatott meg. Szombathelyi lakásunkat eladva vettünk egy romos, de valaha szebb napokat látott majort, ahol pályázatok, adományok, rengeteg barát, ismerős és a hozzánk járó gyermekek szüleinek segítségével létrejött az UNICORNIS Lovasterápia és Lovasközpont.

1997 óta a Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) jóvoltából külföldi, neves szakemberektől tanulhattam, német vizsgabizottság előtt szereztem meg a lovasterápiás oklevelet, és az MLTSZ oktatási programjában mint oktató veszek részt. Az UNICORNIS Lovasterápia és Lovasközpont az MLTSZ gyakorlati oktatóhelye. A Magyar Lovasterápia Szövetség diplomára épülő továbbképzése jelenleg az egyetlen akkreditált képzés Magyarországon, ami államilag elfogadott, szakmailag megalapozott végzettséget ad.

A Lovasközpont nem csak terápiás tevékenységet, hanem lovak kiképzését, lovasoktatást, vizsgákra, versenyekre felkészítést is végzett. Egész családunk, barátaink, ismerőseink, pácienseink együtt dolgoztak velünk, hogy a lovasközpont működhessen. Időközben munkatársaimmal több más terápiás eljárást megtanultunk, hogy bizonyos problémák esetén minél több oldalról tudjunk segíteni. 
2020. nyarán a pandémia miatt 40 év után nyugdíjba mentem, 2021 decemberével a lovardát eladtuk, így jelenleg bérlőként az Alapítvány tovább működik, melynek alkalmazásában 4 órában dolgozomtovább
 
ügyvezető
UNICORNIS Egészségforrás Alapítvány - Magyar